Skip to main content

חניכיים ומחלות חניכיים: שאלות נפוצות

מה זאת השכבה הדביקה הזאת על החניכיים שלי כשאני מתעורר בבוקר?

שכבה דקה של חיידקים הנקראת ביופילם מתקיימת כמעט על כל משטח. זו הסיבה שכשאנו מתעוררים בבוקר, אנחנו מרגישים כאילו השיניים והחניכיים מכוסים מעין שכבה רירית. מדובר בתופעה רגילה ונורמלית המשותפת לכולם – גם למי שמצחצח את שיניו, משתמש בחוט דנטלי ומשתמש בשטיפת פה על בסיס קבוע.

אם אין מסירים את שכבת החיידקים מדי יום, היא עלולה להצטבר ולהפוך לפלאק דנטלי.

הפלאק הדנטלי, אותו רובד חיידקים הגורם למחלת חניכיים, מורכב הן מחיידקים מזיקים (מהסוג הניזון מסוכר שנותר על חניכיים ובשיניים והופך לחומצה הממיסה את זגוגית השן), והן מחיידקים טובים (מהסוג שהופך את שכבת החיידקים הרגילה פחות נוחה לבקטריות הרעבות לחומצה).

אדם עקבי המקפיד על טיפול בשיניים וניקיון, המצחצח, משתמש בחוט דנטלי ושוטף את השיניים בשטיפת פה על בסיס יומיומי, יכול לצמצם במידה ניכרת את שכבת החיידקים ואף להפוך אותה בריאה יותר על-ידי הגדלת כמות החיידקים הטובים שהיא מכילה. אולם כאשר מצחצחים ושוטפים את השיניים והחניכיים בתדירות נמוכה, עשויה שכבת הביופילם (שצבעה לבנבן\צהבהב חיוור בדרך-כלל) להתקשות, להפוך לאבן שן ולהתעבות. את אבן השן ניתן להסיר רק בעזרת מכשירים מקצועיים אצל שיננית. הקפדה על שגרת שטיפה קבועה, מאפשרת לשמור על הרכב תקין של הרובד החיידקי.

מה הקשר בין מחלת חניכיים, דלקת חניכיים (ג'ינג'יביטיס) ופריודונטיטיס?

אם התחלתם לחשוש למצב החניכיים שלכם ויצא לכם לחקור את העניין, סביר להניח שמהר מאוד התחלתם להתבלבל מכמות המונחים הרפואיים והטכניים המתייחסים לאותו עניין – מחלת חניכיים. כל המונחים האלה קשורים אחד לשני באופן הבא: מחלת חניכיים היא המונח הרחב, מונח כללי המשמש לתיאור הזיהום החיידקי בפה. ג'ינג'יביטיס ופריודונטיטיס, שתיהן מתארות מחלת חניכיים, אולם לא ניתן להחליף בין המונחים ומשמעותם אינה זהה.

ג'ינג'יביטיס (או דלקת חניכיים) מונח המתאר מחלת חניכיים בשלב המוקדם, המתון (וההפיך) שלה, שלב המתאפיין בחניכיים אדומים ונפוחים המדממים בקלות במהלך הצחצוח או הניקוי בחוט דנטלי. ג'ינג'יביטיס שאינו מטופל על-ידי הקפדה על היגיינת פה משופרת, עלול להתפתח לשלב רציני יותר (ובלתי הפיך) של מחלת חניכיים הנקרא פריודונטיטיס (דלקת חניכיים כרונית).

פריודונטיטיס, תוקפת את החניכיים, העצם והרקמה המחברת המחזיקה את השיניים במקומן, ובסופו של דבר מחלישה את אחיזתן עד למצב שהן עלולות לנשור מעצמן. מחלת חניכיים היא הגורם העיקרי לאובדן שיניים. זו גם הסיבה שמוטב לטפל בבעיות חניכיים כבר בשלב מוקדם באמצעות אימוץ הרגלי שטיפה קבועים.

למה החניכיים שלי מדממים?

ככל שאנו מתבגרים אנחנו צפויים יותר להיתקל בטיפה או שתיים של דם בכיור לאחר צחצוח השיניים או השימוש בחוט דנטלי, תופעה נפוצה כל-כך שאנו נוטים לשכנע את עצמנו שזה לא סיפור גדול. אבל דימום מהחניכיים, אפילו במהלך ניקוי אצל שיננית, אינו תקין ואינו בריא. זהו סימן – שאליו מתלווים בדרך-כלל סימני אזהרה אחרים שאנו נוטים להתעלם מהם כמו אדמומיות, נפיחות וגירוי בחניכיים – לג'ינג'יביטיס (מחלת חניכיים מוקדמת). מיליוני מבוגרים סובלים מרמה זו או אחרת של מחלת חניכיים, אולם רק מיעוט קטן מתוכם מכיר במחלה, פשוט משום שכאב בחניכיים הוא לא אחד מהתסמינים המוקדמים שלה. החדשות הטובות הן שהשלב המוקדם של המחלה בהחלט הפיך, ושניתן להחזיר את המצב לקדמותו על-ידי שיפור שגרת ניקוי הפה, שמירה על היגיינת פה יומיומית וביקורים סדירים יותר אצל שיננית להסרת פלאק ואבן שן בעזרת מכשירים מקצועיים. אולם ללא טיפול, עשוי הדם בכיור להתפתח למחלת חניכיים רצינית, פריודונטיסיס שמה, התוקפת את החניכיים, שוחקת את עצם הלסת ומהווה גורם מספר אחד לנשירת שיניים במבוגרים. אם כבר זיהיתם טיפות דם בכיור, אל תחכו יום נוסף. התחילו עוד היום לעבוד על שגרה קפדנית של צחצוח שיניים, שטיפתן במי פה ושימוש בחוט דנטלי.

מדוע החניכיים שלי נסוגים?

אתם מזהים את אחד הסימנים הבולטים ביותר למחלת חניכיים בשלב הביניים שלה, וזה בהחלט לא סימן שכדאי להתעלם ממנו. אם אתם מבחינים בהיפרדות של החניכיים והעצם מהשיניים ובחשיפת חלקן התחתון של השיניים, אתם עדים לנסיגת חניכיים. כשזה קורה, שורשי השיניים נחשפים לחיידקים מזיקים והפה הופך רגיש למגוון רחב של בעיות בריאותיות. אם מצב זה מלווה בדלקתיות ואדמומיות בחניכיים לצד דימום בצחצוח, סביר להניח שמדובר במחלת חניכיים מוקדמת. ללא טיפול, עלולה להיות למצב זה השלכות חמורות ובלתי הפיכות, כמו אובדן דנטין (הרקמה הקשה, הצפופה והגרמית המרכיבה את גוש השן  שמתחת לאמייל ומחזיקה את השיניים נטועות היטב במקומן), והשורשים החשופים עשויים להיות רגישים למגע, קור וחום, כואבים או מודלקים.

האם כל מי הפה מטפלים בדלקת חניכיים?

תמיד רצוי לבדוק את המרכיבים על בקבוק מי הפה ולחפש מרכיבים נוגדי חיידקים הנלחמים במחלת חניכיים. שטיפות הפה של ®LISTERINE

מכילים שמן אקליפטוס, מנטול, מתיל סליצילט ותימול – ארבעה שמנים חיוניים המוכחים מחקרית כמפחיתים את החיידקים הגורמים למחלת חניכיים. שימוש סדיר בשטיפה מאפשר לכם להילחם ברובד החיידקים הנדבק לחניכיים ויוצר פלאק. פלאק שלא הוסר, יתקשה ויהפוך לאבן שן. חלק משטיפות הפה מכילים גם פלואוריד המגן על השיניים מפני עששת.

מהם כללי השטיפה?

מומלץ להשתמש בשטיפת פה ®LISTERINE פעמיים ביום, לפי ההנחיות. שילוב הרכיבים בשטיפת הפה של ®LISTERINE אפקטיבי מאוד בהפחתת רובד החיידקים שמעל קו החניכיים וכן בהפחתת הפלאק הדביק הגורם למחלת חניכיים מוקדמת (ג'ינג'יביטיס), העלולה, ללא טיפול, להוביל למחלת חניכיים מתקדמת ורצינית הרבה יותר. השתמשו בשטיפת פה ®LISTERINE פעמיים ביום להגנה של 24 שעות מפני רובד החיידקים הגורם למחלת חניכיים.

למה לשטוף

צחצוח שיניים לבדו מנקה רק 25% מחלל הפה

שאלות ותשובות נפוצות

עששת ושיניים חזקות:שאלות ותשובות

שאלות ותשובות נפוצות

נשימה רעננה:שאלות ותשובות

שאלות ותשובות נפוצות

הלבנת שיניים בריאה:שאלות ותשובות